Pelatihan Pembuatan Ice Cream Talas untuk Meningkatkan Pemanfaatan Potensi Kekayaan Lokal di Desa Todanan Blora

  • Siti Nur'aini Sekolah Tinggi Agama Islam Muhammadiyah (STAIM) Blora
  • Ahmad Teguh Purnawanto Sekolah Tinggi Agama Islam Muhammadiyah (STAIM) Blora
  • Dwi Nafiatun Nisaus Sholikah Sekolah Tinggi Agama Islam Muhammadiyah (STAIM) Blora
  • Titik Puspitasari Sekolah Tinggi Agama Islam Muhammadiyah (STAIM) Blora
Keywords: training taro ice cream, local wealth, PKK empowerment

Abstract

This community service aims to increase the utilization of the village's local wealth potential and empower PKK cadres in Todanan Village, Blora Regency. Taro is one of the superior agricultural products in Todanan village that has not been optimally utilized as a processed product with high economic value. With this training, PKK cadres are expected to have knowledge and practical skills in processing taro into healthy, attractive, and valuable ice cream. The research method used is descriptive qualitative method with a participatory approach, involving observation, interviews, and documentation during the training activities. The PKM results show that this training not only improves the skills of PKK cadres in processing local agricultural products, but also fosters entrepreneurial motivation and opens up opportunities for micro-business development based on village potential. It is hoped that this training can make a positive contribution to improving the family economy and preserving local food and growing the micro economy in Todanan village, Blora Regency.

References

Amala, A., & Rahmawati, F. (2021). Pemanfaatan Umbi Talas (Colocasia esculenta L.Schott) sebagai bahan pembuatan Tarogi (Talas Onigiri) dengan isian sambal cakalang daun kemangi. Prosiding Pendidikan Teknik Boga, 16(1), 1–9. https://journal.uny.ac.id/index.php/ptbb/article/view/44463%0Ahttps://journal.uny.ac.id/index.php/ptbb/article/viewFile/44463/16521

Azmi, F. U., Permana, A., Heryanita, R., Claudia, S. S., Borti, S. D., Ulla, S. N., & Rahmaningsih, Y. D. (2022). Diversifikasi talas sebagai solusi mengatasi krisis pangan Indonesia. Prosiding Seminar Nasional BSKJI Post Pandemic Economy Recovery, 38–48.

Effendi, B., & Anshory, M. I. (2024). Pelatihan Digital Marketing dengan Model Bisnis AIDA ( Attention , Desire , Interest , Action ) untuk Pengembangan UMKM Konveksi di Kampung Konveksi Rowosari Ulujami Pemalang. 4(3), 124–134.

Hartono, R., Juliana, I., & Endar, H. (2025). Hilirisasi Buah Naga melalui Pemberdayaan Petani di Era Revolusi Industri 4 . 0. 5(1), 54–66.

Hilmi, R. Z., Hurriyati, R., & Lisnawati. (2018). No 主観的健康感を中心とした在宅高齢者における 健康関連指標に関する共分散構造分析Title. 3(2), 91–102.

Ilmu, B., Ilmu, R., & Pendidikan, I. (2024). USULAN PROPOSAL Pemberdayaan masyarakat berbasis kewirausahaan ( PELATIHAN PEMBUATAN ICE CREAM TALAS DALAM MENINGKATKAN POTENSI KEKAYAAN LOKAL DESA PADA KADER PKK DI DESA TODANAN BLORA ) TIM PENGUSUL : Ketua : SITI NUR ’ AINI , NIDN : 6756427 Anggota : AH.

Kallo, R., Paulangi, A., Dahlan, S. S., R.Tondok, A., Amin, M., Satna, A., Fauziah, K., Fami, A., Umar, F. N., Ramadhani, D. N., & Ermawati, E. (2021). Budidaya Talas Jepang. 1–26.

Masniawati A, S. M. (2019). Pengembangan_dan_Peningkatan_Produksi_Talas_Satoimo_di_Sulawesi_Selatan_Tahun_2019.[1]. 6–9.

Minuman, P., Dari, R., Obat, T., Bagi, T., Kelurahan, I. D. I., & Kota, R. (2024). Pemberdayaan ekonomi keluarga melalui pelatihan pembuatan minuman rempah dari tanaman obat keluarga (toga) bagi ibu-ibu di kelurahan rawang kota padang. 7(4), 532–539.

Nur, S., & Puspitasari, T. (2024). Pelatihan Pembuatan Nugget Tempe pada Kelompok “ Generasi Z ” Desa Cokrowati Kecamatan Todanan Kabupaten Blora. 4(3), 135–145.

Nurlidiawati, N., & Ramadayanti, R. (2021). Peranan Kearifan Lokal (Local Wisdom) dalam Menjaga Keseimbangan Alam (Cerminan Masyarakat Adat Ammatoa di Kajang). Jurnal Al-Hikmah, 23(1), 40–53. https://doi.org/10.24252/al-hikmah.v23i1.21726

Poerwanti, E. (2021). Pengembangan Instrumen Penelitian Validitas. 1–6.

Rum, M. U. H. N. (2023). 38488-Full_Text (1).

Sartini, & Adf. (2020). Menggali Kearifan Lokal Nusantara Sebuah Kajian Filsafati. Jurnal Filsafat, 37(2), 111–120. https://jurnal.ugm.ac.id/wisdom/article/view/33910/20262

Setyowati, M., & Hanarida, I. (2006). Buletin_Pn_13_2_2007_49-55_Mamik.Pdf. 49–55.

(https://jateng.disway.id/read/703045/tekan-angka-kemiskinan puluhan-kades-di-blora-dilatih-pengembangan-ekonomi kreatif?utm_source 2025

Kementrian Pertanian Republik Indonesia, Potensi Talas untuk Talas dan Energi( 2021)

Pemkab Blora, [Kecamatan Todanan](https://blorakab.go.id/indek.php/public/potenda/detail/124/kecamatan-todanan?utm_source/2025

Published
2025-06-27