Implementasi Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal di Rumah Potong Hewan Ruminansia Kecamatan Medan Deli
Abstract
A Ruminant Slaughterhouse is a facility for slaughtering animals to ensure that the meat distributed meets halal requirements. Halal certification ensures that animals are slaughtered by halal butchers in accordance with Islamic law. Therefore, to guarantee the halalness of the slaughtering process and the resulting products, slaughterhouses are required to obtain halal certification. This study aims to examine the implementation of Law Number 33 of 2014 on Halal Product Assurance at Ruminant Slaughterhouses in Medan Deli District. The research method used is empirical juridical, with data collection techniques including observation, interviews, and document studies. The research results indicate that the Halal Product Assurance Law has been implemented at Ruminant Slaughterhouses in Medan Deli District. This implementation is evidenced by the possession of halal certification and Juleha (Halal Butcher) certification issued by LPPOM MUI North Sumatra. However, the lack of transparency in the slaughtering process has led to public doubts regarding the halalness of both the slaughtering process and the resulting animal products. Therefore, increased transparency and supervision are needed to ensure that the implementation of the Halal Product Assurance Law can be carried out comprehensively and gain public trust.
References
Aliasar, A. (2022). Kerangka Modernisasi Rumah Potong Hewan Halal. Jakarta: Kominte Nasional Ekonomi Dan Keuangan Syariah.
al-Sha‘rawi, M. M. (1997). Tafsir al-Sha‘rawi – al-Khawatir. Mathabi‘ Akhbar al-Yawm. https://shamela.ws/book/1083/
Andoko, Fatmawati, I., & Hasibuan, S. A. (2022). Legalitas Pendafataran Sertifikasi produk Halal Sebagai Implementasi Undang-Undang Jaminan Produk Halal Di Indonesia. Analytica Islamica, 12.
Armia, M., S. (2022) Penentuan Metode Dan Pendekatan Penelitian Hukum. Banda Aceh: Lembaga Kajian Konstitusi Indonesia (LKKI).
Cylon, F., Marlissa, M., Ketut Suarjana, G., Nengah, I., & Besung, K. (2020). Jumlah Fungi Pada Cairan Rumen Sapi Bali (THE NUMBER OF FUNGI IN RUMEN FLUID OF BALI CATTLE). Indonesia Medicus Veterinus Mei, 9(3), 2477–6637. https://doi.org/10.24843/imv.2020.v09.i03.p08
F, D. P. R., & Hafiz, M. (2024). Sejarah Perkembangan Regulasi Penyembelihan Halal Indonesia. Wahana Islamika: Jurnal Studi Keislaman, 10(2), 48–69.
Farida, N., Kurniastuti, T., & Septiawan, B. (2023). Pelatihan dan Pendampingan Legalitas Usaha Produk Makanan UMKM Berbasis Produk Halal. Jurnal Altifani Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat, 3(5), 706–713. https://doi.org/10.59395/altifani.v3i5.481
Fatwa MUI No 12 Tahun 2009 Tentang Standar Sertifikasi Penyembelihan Halal.
Harahap, M. (2020). Eksistensi Formulasi Tindak Pidana Jaminan Produk Halal Dalam Sistem Pemidanaan. al-qanun:jurnal kajian sosial dan hukum islam, 1(4), 389–401.
Indonesia, P. P. (2021). Peraturan Pemerintah (PP) Nomor 39 Tahun 2021 tentang Penyelenggaraan Bidang Jaminan Produk Halal. Database Peraturan | JDIH BPK. http://peraturan.bpk.go.id/Details/161927/pp-no-39-tahun-2021
Koordinator Lapangan RPH. (2025, Agustus). Wawancara dengan Koordinator Lapangan RPH Ruminansia di Kecamatan Medan Deli [Tatap Muka Langsung].
LPMQ. (2022). Qur’an Kemenag. Lajnah Pentashihan mushaf Al-Qur’an. https://quran.kemenag.go.id/
Lubis, M. A. A., & Permata, C. (2022). Analisis Keputusan Kepala Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal No 40 Tahun 2022 Terkait Ketiadaan Nama Lembaga Berwenang Pada Label Halal Perspektif Najmudin Al-Thufi. Al-Mashlahah: Jurnal Hukum Islam dan Pranata Sosial Islam, 10(2), 423–436. https://doi.org/10.30868/am.v10i02.3000
Nadila, F., Ismail, M., & Mutia, A. (2024). Analisis Jaminan Produk Halal Menggunakan Sertifikasi Halal dalam Meningkatkan Daya Saing (Studi pada Produk Pisang Sale di Desa Purwo Bakti Kecamatan Bathin III). Jurnal Nuansa: Publikasi Ilmu Manajemen dan Ekonomi Syariah, 2(3), 65–81.
Nashirun. (2020). MAKANAN HALAL DAN HARAM DALAM PERSFEKTIF AL QUR’AN. Halalan Thayyiban : Jurnal Kajian Manajemen Halal Dan Pariwisata Syariah (Journal of Halal Management, Sharia Tourism and Hospitality Studies), 3(2), Article 2.
Peraturan Menteri Pertanian No. 13/Permentan/Ot.140/2010 Tentang Persyaratan Rumah Potong Hewan Ruminansia Dan Unit Penanganan Daging (Meat Cutting Plant).
Permata, C., Irham, M. I., & Hamdani, M. F. (2025). EFFICIENCY VS HALAL: MECHANICAL ANIMAL SLAUGHTER FROM A MASLAHAT PERSPECTIVE. Journal Analytica Islamica, 14(1), 326–337. http://dx.doi.org/10.30829/jai.v14i1.24597
Pradini, S. (2024). Problematika sertifikasi Halal di Rumah Potong Hewan (RPH) Kota Metro [Skripsi]. Lampung:IAIN Metro. Fakultas Ekonomi dan Bisnis, 1–65.
Rofiq, A. A. (2021). Analisa Penerapan UU No. 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Dalam Proses penyembelihan hewan Studi Pada Rumah Potong Hewan (RPH) Di Kabupaten Banyuwangi. Dalam IAIN Jember (Nomor 33).
Sambodo, P., Sayuri, F., & Rumetor, S. D. (2024). Prosedur Pemotongan dan Kualitas Daging Sapi yang Dipotong di Tempat Pemotongan Hewan (TPH) di Kota Jayapura. Jurnal Sain Veteriner, 42(1), 99. https://doi.org/10.22146/jsv.76115
Sandela, I., Yuana, A., & Sari, P. K. (2023). Pengaturan Sertifikasi Halal bagi Rumah Pemotongan Hewan (RPH) di Indonesia. Ius Civile: Refleksi Penegakan Hukum dan Keadilan, 7(2), 56. https://doi.org/10.35308/jic.v7i1.8451
Semarabawa, drh I. G., & Semarabawa, M. S. (2023). Pemeriksaan Ante-Mortem Hewan Kurban di Paguyuban Padangaku, Kota Kupang, Nusa Tenggara Timur. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Nusantara, 4(4), 4238–4243.
Undang-Undang Nomor 6 Tahun 2023 Tentang Penetapan Peraturan Pemerintah Pengganti Undang-Undang Nomor 2 Tahun 2022 Tentang Cipta Kerja.
UU Republik Indonesia Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal, Pub. L. No. 33 (2014). https://peraturan.bpk.go.id/Home/Details/38709/uu-no-33-tahun-2014
Zulham, & Alawik, M. (2025). Kewajiban transparasi informasi halal pada p;atform digital shopee food. indonesian journal of humanities and social scienses, 6(1), 83–96. https://doi.org/10.58968/htp.v1i1.86
Copyright (c) 2025 Teddy Syahputra, Cahaya Permata

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.